Informació i propaganda: Informar per desinformar

La comunicació entre persones necessita per a ser efectiva, conceptes breus, clars i precisos que facen entendre al qui escolta el que vol dir aquell que parla.

Ja fa temps que la publicitat, la política, i el llenguatge “políticament correcte” ens han omplit a tots d’eufemismes, redundàncies i d’altres maneres de dir les coses que porten a la gent a pensar en imatges distintes de les reals i amb les quals, qui les diu, pretén manipular i confondre a qui les escolta. Cal recordar algun exemple com allò de “daños colaterales” o “fuego amigo” en termes militars… o també dir “movilidad exterior” per definir l’emigració dels nostres joves, o “reformas estructurales necesarias” per retallades.

El que em sembla més greu de tot açò, es que a la fi, les persones normals i corrents del poble assumim que és normal i lògic, el que els mitjans de comunicació i el poder plantegen com normal; és a dir, ens fan entrar al seu terreny, aconseguint que no valorem els fets amb tota la importància que realment tenen.

Un clar exemple del que explique el podem veure en els programes de notícies de qualsevol cadena de televisió, i així en acabar, si ens parem a pensar en el que han dit… on esta la informació? En realitat tot el que han contat són curiositats, successos, i manipulacions tendencioses de les poques notícies que ens han fet arribar. I així mateix, tenim mil exemples de com allò que no interessa a qui mana en el mitjà de comunicació que es tracte, simplement no apareix.

Berca BIM

Berca BIM

Al nostre poble tenim un BIM (butlletí d’informació municipal) BERCA, i uns programes informatius en el BERCA TV, que…donen informació, o potser no. Penseu que transmeten els missatges que l’equip de govern vol? Són informacions imparcials interessants per les persones? O simple publicitat? I ara ve la segona part, qui paga els BERCA? Per què si el paguem tot el poble, només apareixen els qui governen? És correcte això? No seria més lògic tindre un BERCA escrit i una televisió que feren arribar als ciutadans totes les opinions que hi han al poble amb reportatges, entrevistes i perquè no, debats?

Un exemple de la poca voluntat d’informació del BERCA TV, l’hem tingut a la gravació del ple extraordinari de dilluns 6 d’octubre, que es talla al finalitzar el ple, i no continua durant la conversa que el alcalde manté amb el públic que demanava la rectificació de les seus paraules acusant a la nova muixeranga, la casa cantonera i la folgança injustificadament. Justament eixes eren les imatges que totes les TV. presents volien gravar.

La ciutadania hem de ser conscients per no deixar-nos manipular, ni en aquest tema ni en cap altre, hem d’exigir que les coses és facen com cal, com diu el trellat i com són justes i no com interessa a un partit polític, una cadena de televisió o un grup de pressió. De tots nosaltres depén. Tan sols pretenc llançar la discussió i potenciar, i si és possible i augmentar l’esperit crític per què no intenten adormir-nos.

Pot ser caldria parlar un altre dia d’algun mitjà de comunicació del nostre poble, que en el seu encapçalament, deurien portar dues P al mig del seu nom. Almenys des que ha canviat de direcció. No us sembla?

Un pensament sobre “Informació i propaganda: Informar per desinformar

Deixa un comentari